Ангел Найденов: Нинова подаде оставка "театрално"

F-16 са най-добрите самолети, въпросът опирал до парите
6 юни 2019 10:45,
25
Ангел Найденов: Нинова подаде оставка "театрално"
Снимка: БулФото

Бившият министър на отбраната в правителството на Пламен Орешарски и член на БСП Ангел Найденов коментира пред БНТ сделката по закупуването от България на изтребители F-16, както и ситуацията в червената партия след загубата на европейските избори и оставката на лидера Корнелия Нинова.

Найденов за пореден път подкрепи решението на правителството да снабди българската военна авиация с американските самолети, като уточни, че БСП никога не се е обявявала против конкретен тип боен изтребител.

Още по темата

"Въпросът опираше до сумата, която трябваше да бъде заделена за реализицията на проекта и до преценка на необходимостта. Не спорим по същество за необходимостта от модернизация на българската армия. Има различни мнения в БСП, но моето е достатъчно ясно заявено. То почива, както на експертни мнения, така и на информацията, която имах и имам като министър на отбраната и бивш министър на отбраната", поясни той.

По думите му, изборът на F-16 е най-добър, защото предлага пълен пакет от бойни способности - без скрити разходи, без необходимост от лицензиране от трети страни и без допълнителни такси.

"Имаме уведомление, стартиране на процедурата за "мълчаливо съгласие" - време, в което членовете на Конгреса имат възможността да се запознаят с параметрите на сделката и ако преценят могат да възразят в случай на несъответствие според тях с интересите на САЩ или заявените количества боекомплекти. Това време е 15 дни. След което трябва да се получи отговор от американска страна, което да съдържа проект на договор. И в рамките на 60 дни отново може да се преговаря между двете страни за конкретните параметри.", уточни процедурата Найденов.

Преди дни стана ясно, че американският конгрес е одобрил финансовата рамка на договора. Според нея, общата сума може да достигне 2,9 млрд. лева, което е повишение спрямо таванът, който постави българският парламент - 1,6 млрд. лева.

Според Найденов, заложеното увеличение е просто финансов буфер.

"Всъщност става дума за една пакетна цена, която съдържа първоначалната оферта и известен финансов буфер - сума, която да поеме евентуално увеличение на част от боеприпасите и съответно въоръжението, ако има такова увеличение в периода на договаряне и да бъде своеобразен финансов таван, който да изключва по-нататъшна необходимост от ново уведомление, нови процедури и т.н", коментира бившият министър.

По отношение на загубата на БСП на евровота - Найденов заяви, че партията е загубила, защото е била сгрешена кампанията и посланията. Подменен е бил необходимият дебат по отношение на големите теми и проблеми за бъдещето на ЕС, имало е неспособност да се защити предизборната платформа на БСП.

"Ако щете - абсурдната персонална битка на Корнелия Нинова със Сергей Станишев и то на два пъти. За мен в това изброяване трябва да поставя и абсолютно погрешното политическо решение за напускане на парламента и близо 4 месеца отсъствие от парламента. Когато се взимаше решението не беше казана и дума за резултатите от това напускане. И не на последно място стои причината, свързана с известна подмяна на идентичността на БСП", изтъкна Найденов.

Той нарече оставката на Корнелия Нинова "логично следствие" и каза, че "намира известна театралност в тази оставка". Според него, отстъпването на лидера на социалистите е "един своеобразен опит за последващо оцеляване".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Г-н Найденов е убеден натовец. Показа го още, когато беше министър на отбраната. Съжалявам Мая за съжителството с този хамелеон.
17
0
 
3
 
! Отговори
1 преди 4 години
да др.найденов ,ф-16,са най-добрите самолети,но от 1978година са спрени от производство.
16
1
 
1
 
! Отговори
а твойта как е преди 4 години
А твойта сестра Галеева, изобщо не се вози във влак ТЕАТРАЛНО, като и взеха неправомерно ползвания от НСО автомобил ? нЕ РАЗИГРАВА театро, КАТО СИ МИСЛИ ЧЕ СМЕ ЗАБРАВИЛИ КАКВИ ГИ СЪТВОРИ С ИЗБОРНИЯ ЗАКОН, ПРИВИЛЕГИИТЕ ЗА БАНКИТЕ В ГПК, обявяване кандидатурата на Пеефски за шеф на ДАНС.... Б.Б. защо я награди с този пост сега, а?
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички сте артисти бе Найденов.А жена ти Мая Костинбродска е от кресливите актриси като тенджера под налягане.Помним как кудкудякаше от трибуната на парламента.Затвориха и устата като омбудсман,но пак само пара вдига,работа не върши.
14
0
 
1
 
! Отговори
2 и 2 = 4 преди 4 години
Дявол Загубенов е типичен сателиращ пръч около Полодивскстата свинкя майка Кемюрго Гемюргов. да спре да си пие витамините, че ски какъв червен вятър му се е избузил и който като 2 и 2 може да преминене в 4-та меланома
13
0
 
1
 
! Отговори
Петров преди 4 години
До Анонимен Това ли е партията БСП - да няма вътрешна критика ,а чинно ВСИЧКИ да подкрепят дори неправилните решения на ПАРТИЙНИЯ СЕКРЕТАР ? Жалко, ако наистина това е ценностния ви капитал...А къде остана ПЛУРАЛИЗМЪТ, КОЙТО ПРЕДИ ГОДИНИ ВЪВЕДОХТЕ В РЕЧНИКА НИ ??? Или когато става въпрос за нашата "БСП" - ТАЗИ ДУМА Е ЗАБРАНЕНА !
12
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БСП ще стане добра партия като се изчисти от такива предатели и пионки.Най добре да приключим с партиите и да ставаме президентска република
11
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Веднага си личи кой е дупе и *** със станишката... Вее тънък атлатнически ветрец от тази празна глава.
10
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Президентът, който е военен пилот, генерал от авиацията и завършил висше военно образование в САЩ, нищо не разбира от самолети!Счита, че тази сделка е корупционна и този модел F-16 не е подходящ за нас.Обаче бай ви Найденов, който хабер си няма от авиация, между две ракии и обещание за подкуп, тука ни будалка кой бил най-добрия самолет?!?Е като толкова му е харесал самолета, да си купи един за в къщи, ако вече е успял да открадне достатъчно пари.
9
11
 
12
 
! Отговори
ХМ! преди 4 години
СЪЖАЛЯВАМ ЧЕ ГЛАСУВАХ ЗА ВАС И ЖЕНА ВИ НО ОТДАВНА МИСЛЯ ПО ДРУГ НАЧИН И ЗА ДВАМАТА ВИ - И МАЯ ПРАВИ ТЕАТЪР ПРЕД ХОРА С НЕЙНАТА "ЗАГРИЖЕНОСТ" УЖ НО СЕ УСЕЩА ТОВА - А КОРНЕЛИЯ НЕМОЖЕТЕ ДА Я СТИГНЕТЕ В НИЩО ЖЕНАТА Е УМНА МНОГО ХОРА ГЛАСУВАХА ЗАРАДИ НЕЯ А НЕ ЗАРАДИ БСП - МНОГО ХОРА НЕ ГЛАСУВАХА СЕГА ЗАЩОТО НЕ ИСКАХА СТАНИШЕВ - И АКО КОРНЕЛИЯ НЕ Е ЛИДЕРА НА БСП МНОГО ХОРА ЩЕ СЕ ОТКАЖАТ ДА ГЛАСУВАТ ЗА БСП ТАКА ЧЕ ПОМИСЛЕТЕ СИ КАКВО ЩЕ ГОВОРИТЕ ПРЕД РАЗНИ ТЕЛЕВИЗИИ И КАК ЩЕ ДЕЙСТВАТЕ ПО НАТАТЪК
8
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ангел Найденов опозицията пак се показа и се изказа за самолетчетата. Маряк ,моряк ако не беше БСП ту немаше да си нито кмет на Димитровград, нито областен на Хаскьой, нито говорител на Станишев, нито министър. Сега си отвън и търсиш врага с партиен билет - Нинова и пак некое топло местенци.
7
11
 
15
 
! Отговори
Само Герб преди 4 години
Ще гледаме пак сеир на есен, как на червената Крушовска Примадона, ще и бият шута по дебелия партиен дирник.Само да сме живи и здрави!
6
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АНОНИМЕН 4Смях в зале! Тия глупости само на другите червенотиквениковчета вървят :D
5
7
 
18
 
! Отговори
Православен преди 4 години
Да ходи в Герб заедно с жена си, *** те май май вече са си там на заплата!
4
12
 
14
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 4 години
Понеже комшиите от Сърбия са много" тъпички" и не бият дузпата на Русия и те получиха безплатно 10 супер модерни за западната авиация Мигове 29 и нека им е зле на комшиите . За тези 3 милиарда България ще има не само десетки години да връща борчове , но ще има още десетки войници българи да си оставят костите по бойните полета на света където САЩ имат интерес било за петрол ,било за други блага, но за сметка на България.
3
4
 
18
 
! Отговори
ivailo преди 4 години
Тоя алкохолик на снимката Найденов ли е? Едва го познах ...
2
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че има ли нещо, което *** да върши или говори, да не е театрално?Сценарият се подава от ПАРИТЕ на ФСБ (някогашното КГБ от Съветския съюз) и НПО-тата на Сорос и се спуска на партийните "функционери" като Милиончева, Кирливчо Добрев и едно малоумно внуче-острие; при НЕЙНИТЕ условия преизбирането й е в кърпа вързано, комуноидните склерози ще си изберат като "стой, та гледай" и тя пак ще яхне черната кобила.Е, ако това не е театро, какво е тогава?
1
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заради Станишев загубиха изборите. Този се появява и дава интервюта във вражески медии, използва ги срещу Нинова. Един неадекватен и вреден за партията субект. Най-големите му поддръжници станаха ГЕРБ, Борисов, Герберизова, Гербеновска, Гергов с 42-та милиона, Канал 3.